Neurol. praxi. 2015;16(6):352-357

Glutenová neuropatie

MUDr. Eva Vlčková, Ph.D.1,2
1 Neurologická klinika LF MU a FN Brno
2 CEITEC &ndash, Středoevropský technologický institut MU Brno

Spektrum onemocnění, vznikajících v souvislosti s konzumací glutenu (lepku), proteinu obsaženého v obilovinách, je souhrnně označováno termínem gluten-related disorders (GRD). Nejčastějšími klinickými jednotkami z této skupiny onemocnění jsou celiakie a tzv. neceliakální glutenová senzitivita. Obě onemocnění mají vysokou prevalenci v populaci a velmi variabilní klinickou manifestaci včetně projevů neurologických, kam patří i tzv. glutenová neuropatie, vyskytující se až u 50 % pacientů s celiakií. Nejčastěji jde o axonální, senzitivně-motorickou polyneuropatii s chronickým průběhem, neobvyklé nejsou ani asymetrické formy či polyneuropatie tenkých vláken. Diagnostika je vedle klinického obrazu založena na sérologickém průkazu protilátek proti gliadinu (část molekuly glutenu) a v případě celiakie také proti tkáňové transglutamináze či endomysiu, histologických změnách v biopsii střevní sliznice ev. genetickém průkazu asociace s HLA antigeny II. třídy. Konfirmačním testem je také klinický a laboratorní efekt bezlepkové diety, která je klíčovým terapeutickým opatřením v prevenci rozvoje příznaků poruch glutenové tolerance. U pacientů s glutenovou neuropatií vede dieta spíše k zástavě progrese postižení než k regresi stávajícího neurologického deficitu.

Klíčová slova: celiakie, gliadin, lepek, polyneuropatie, bezlepková dieta

Gluten neuropathy

Gluten-related disorders (GRD) is a term used to describe a spectrum of diseases related to the ingestion of the food containing gluten, a cereal protein contained in wheat, rye and barley. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity are the most prominent clinical units of this group with a high prevalence in general population and variable clinical manifestation in both the cases. Among others, they may present with neurological symptoms, mainly polyneuropathy, which is found in about 50 % of celiac patients. So called gluten neuropathy is usually symmetric chronic, sensory-motor and axonal. Asymetric forms as well as small fiber neuropathy can also be found in GRD patients. Besides medical history and clinical picture, diagnosis of GRD (particularly celiac disease) is confirmed by serological methods (evaluating the presence of antibodies against tissue transglutaminase, endomysium and gliadin, a part of gluten molecule), histology (confirming the inflammatory changes in duodenal mucosa biopsy samples) or evidence of the association with HLA II antigens. Confirmation may also be performed by evaluation of the effect of gluten-free diet, which represents a key therapeutical intervention in the prevention of development the clinical symptoms related to GRD. In gluten neuropathy, the diet leads to clinical stabilisation and prevention of the disease progession likely than to a clinical regression of the symptoms and signs.

Keywords: celiac disease, gliadin, gluten, polyneuropathies, gluten-free diet

Zveřejněno: 16. prosinec 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vlčková E. Glutenová neuropatie. Neurol. praxi. 2015;16(6):352-357.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Binder HJ. Disorder of absorption. In: Fauci AS, Eugene B, Hauser SL, et al. editors. Harrison's principles of internal medicine. 17th ed. New York, NY: McGraw Hill; 2008: 2460-2476.
  2. Brannagan TH 3rd, Hays AP, Chin SS, Sander HW, Chin RL, Magda P, Green PH, Latov N. Small-fiber neuropathy/neuronopathy associated with celiac disease: skin biopsy findings. Arch Neurol 2005; 62: 1574-1578. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Caio G, Volta U, Tovoli F, De Giorgio R. Effect of gluten free diet on immune response to gliadin in patients with non-celiac gluten sensitivity. BMC Gastroenterol. 2014; 14: 26. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Castillo NE, Theethira TG, Leffler DA. The present and the future in the diagnosis and management of celiac disease. Gastroenterol Rep (Oxf) 2014 [Epub ahead of print]. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Catassi C, Bai JC, Bonaz B, Bouma G, Calabr? A, Carroccio A, Castillejo G, Ciacci C, Cristofori F, Dolinsek J, Francavilla R, Elli L, Green P, Holtmeier W, Koehler P, Koletzko S, Meinhold C, Sanders D, Schumann M, Schuppan D, Ullrich R, Vécsei A, Volta U, Zevallos V, Sapone A, Fasano A. Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients 2013; 5: 3839-3853. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Cílený screening celiaie (Metodický pokyn MZ ČR). Věstník MZ ČR 2011; 3: 51-54.
  7. Chaudhry V, Ravich WJ. Other neurological disorders associated with gastrointestinal,liver, or pancreatic diseases. Neurology and General Medicine. 3th ed. New York, NY: Churchill Livingstone 2001: 283-284.
  8. Chin RL, Latov N, Green PH, Brannagan TH 3rd, Alaedini A, Sander HW. Neurologic complications of celiac disease.J Clin Neuromuscul Dis 2004; 5: 129-137. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Cicarelli G, Della Rocca G, Amboni M, Ciacci C, Mazzacca G, Filla A, Barone P. Clinical and neurological abnormalities in adult celiac disease. Neurol Sci 2003; 24: 311-317. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Fasano A, Catassi C. Current approaches to diagnosis and treatment of celiac disease: an evolving spektrum. Gastroenterology 2001; 120: 636-651. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Ford RP. The gluten syndrome: a neurological disease. Med Hypotheses 2009; 73: 438-440. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Frič P. Céliakální sprue - aktuální přehled. Vnitř Lék 2003; 49: 465-473. Přejít na PubMed...
  13. Hadjivassiliou M, Gibson A, Davies-Jones GA, Lobo AJ, Stephenson TJ, Milford-Ward A. Does cryptic gluten sensitivity play a part in neurological illness? Lancet 1996; 347: 369-371. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Hadjivassiliou M, Grünewald RA, Davies-Jones GA. Gluten sensitivity as a neurological illness. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2002; 72: 560-563. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Hadjivassiliou M, Grünewald R, Sharrack B, Sanders D, Lobo A, Williamson C, Woodroofe N, Wood N, Davies-Jones A. Gluten ataxia in perspective: epidemiology, genetic susceptibility and clinical characteristics. Brain 2003; 126: 685-691. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Hadjivassiliou M, Rao DG, Wharton SB, Sanders DS, Grünewald RA, Davies-Jones AG. Sensory ganglionopathy due to gluten sensitivity. Neurology 2010; 75: 1003-1008. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Hadjivassiliou M, Sanders DS, Grünewald RA, Woodroofe N, Boscolo S, Aeschlimann D. Gluten sensitivity: from gut to brain. Lancet Neurol 2010; 9: 318-330. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Kohout P. Novinky v bezlepkové dietě. Interní Med 2008; 10: 113-116.
  19. Kohout P, Pavlíčková J. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006: 166.
  20. Ludvigsson JF, Mariosa D, Lebwohl B, Fang F. No association between biopsy-verified celiac disease and subsequent amyotrophic lateral sclerosis-a population-based cohort study. Eur J Neurol 2014; 21: 976-982. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Ludvigsson JF, Olsson T, Ekbom A, Montgomery SM. A population-based study of coeliac disease, neurodegenerative and neuroinflammatory diseases. Aliment Pharmacol Ther 2007; 25: 1317-1327. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Lundin KE. Non-celiac gluten sensitivity - why worry? BMC Med 2014; 12: 86. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Lundin KE, Sollid LM. Advances in coeliac disease. Curr Opin Gastroenterol 2014; 30: 154-162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Luostarinen L, Himanen SL, Luostarinen M, Collin P, Pirttilä T. Neuromuscular and sensory disturbances in patients with well treated coeliac disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2003; 74: 490-494. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Marsh MN. Gluten, major histocompatibility komplex, and the small intestine: a molecular and immunobiologic approach to the spektrum of gluten senzitivity (celiac sprue). Gastroenterology 1992; 102: 330-354 Přejít k původnímu zdroji...
  26. Rigamonti A, Magi S, Venturini E, Morandi L, Ciano C, Lauria G. Celiac disease presenting with motor neuropathy: effect of gluten free-diet. Muscle Nerve 2007; 35: 675-677. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Rostom A, Murray JA, Kagnoff MF. American Gastroenterological Assocation (AGA) Institute Technical Review on the Diagnosis and Management of Celiac Disease. Gastroenterology 2006; 131: 1981-2002. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Sapone A, Bai JC, Ciacci C, Dolinsek J, Green PH, Hadjivassiliou M, Kaukinen K, Rostami K, Sanders DS, Schumann M, Ullrich R, Villalta D, Volta U, Catassi C, Fasano A. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity. BMC Med 2012; 10: 13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Souayah N, Chin RL, Brannagan TH, Latov N, Green PH, Kokoszka A, Sander HW. Effect of intravenous immunoglobulin on cerebellar ataxia and neuropathic pain associated with celiac disease. Eur J Neurol 2008; 15: 1300-1303. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Šalplachta J, Allmaier G, Chmelík J. Proteomická identifikace glutenových bílkovin. Chem. Listy 2005; 99: 967-971.
  31. Tursi A, Giorgetti GM, Iani C, Arciprete F, Brandimarte G, Capria A, Fontana L. Peripheral neurological disturbances, autonomic dysfunction, and antineuronal antibodies in adult celiac disease before and after a gluten-free diet. Dig Dis Sci 2006; 51: 1869-1874. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Volta U, Bardella MT, Calabr? A, Troncone R, Corazza GR; Study Group for Non-Celiac Gluten Sensitivity. An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity. BMC Med 2014; 12: 85. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Volta U, De Giorgio R, Granito A, Stanghellini V, Barbara G, Avoni P, Liguori R, Petrolini N, Fiorini E, Montagna P, Corinaldesi R, Bianchi FB. Anti-ganglioside antibodies in coeliac disease with neurological disorders. Dig Liver Dis 2006; 38: 183-187. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Neurologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.