Neurol. praxi. 2019;20(1):37-42 | DOI: 10.36290/neu.2019.089

Má zloženie tukov v strave vplyv na priebeh sklerózy multiplex?

MUDr. Zuzana Dean1, prof. MUDr. Branislav Kollár, PhD.2, doc. Ing. Ingrid Žitňanová, PhD.3, MUDr. Adela Penesová, PhD.4
1 1Neurologická klinika, Fakultná nemocnica Nitra
2 21. neurologická klinika LF UK, Bratislava
3 3Ústav lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie, LFUK, Bratislava
4 4Biomedicínske centrum, SAV, Inštitút klinického a translačného výskumu, Bratislava

Sclerosis multiplex (SM) je chronické zápalové a neurodegeneratívne ochorenie centrálneho nervového systému. Etiológa ochorenia zostáva neobjasnená, zaraďuje sa medzi autoimunitné ochorenia. Na imunitnú poruchu vplývajú genetické a environmentálne faktory. Z environmentálnych faktorov sa v patogenéze ochorenia najčastejšie skloňuje vplyv slnečného žiarenia, hladiny vitamínu D, infekčných patogénov, ale aj vplyv diéty, obezity a zloženia črevného mikrobiómu. Oficiálne odporúčania ohľadne zloženia diéty však chýbajú. Náš článok poskytuje prehľad existujúcich dôkazov z epidemiologických, klinických a laboratórnych štúdií, že zloženie tukov v strave môže hrať významnú úlohu v patogenéze SM.

Klíčová slova: skleróza multiplex, diéta, saturované mastné kyseliny, saturovaný tuk

Does dietary fat composition matter in multiple sclerosis?

Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory and neurodegenerative disease of the central nervous system. The etiology is still unknown, the disease is believed to be autoimmune. The immune dysregulation is affected by genetic and environmental factors. Relation to sun exposure, vitamin D levels, exposure to infectious pathogens as well as dietary habits, obesity and GUT microbiota have all been implicated in the pathogenesis. There are however no firm recommendations regarding diet in the treatment of MS. Our review deals with the available evidence from epidemiological, clinical and laboratory studies that dietary fats may play an important role in MS pathogenesis.

Keywords: multiple sclerosis, diet, saturated fatty acids, saturated fat

Zveřejněno: 1. březen 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Dean Z, Kollár B, Žitňanová I, Penesová A. Má zloženie tukov v strave vplyv na priebeh sklerózy multiplex? Neurol. praxi. 2019;20(1):37-42. doi: 10.36290/neu.2019.089.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Alexander JS, Zivadinov R, Maghzi AH, Ganta VC, Harris MK, Minagar A. Multiple sclerosis and cerebral endothelial dysfunction: mechanisms. Pathophysiol. 2011; 18: 3-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Alshubaili AF, Alramzy K, Ayyad YM, Gerish Y. Epidemiology of multiplesclerosis in Kuwait: new trends in incidence and prevalence. Eur Neurol. 2005; 53(3): 125-131. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Astrup A, Dyerberg J, Elwood P, Hermansen K, Hu FB, Jakobsen MU, Kok FJ, Krauss RM, Lecerf JM, LeGrand P, Nestel P, Risérus U, Sanders T, Sinclair A, Stender S, Tholstrup T, Willett WC. The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010? Am J Clin Nutr. 2011; 93(4): 684-688. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Atlas of MS 2013: Mapping multiple sclerosis around the world [online]. London: Multiple Sclerosis International Federation; 2013. Available from: <http://www.msif.org/about-ms/publications-and-resources/>.
  5. Barnett MH, Williams DB, Day S, Macaskill P, McLeod JG. Progressive increase in incidence and prevalence of multiple sclerosis in Newcastle, Australia: a 35-year study. J Neurol Sci. 2003; 213(1-2): 1-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Bates D, Fawcett PR, Shaw DA, Weightman D. Polyunsaturated fatty acids in treatment of acute remitting multiple sclerosis. BMJ. 1978; 2: 1390-1391. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Bates D, Cartlidge NE, French JM, Jackson MJ, Nightingale S, Shaw DA, Smith S, Woo E, Hawkins SA, Millar JH. A double-blind controlled trial of long chain n-3 polyunsaturated fatty acids in the treatment of multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1989; 52(1): 18-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Bhargava P, Mowry EM. Gut microbiome and multiple sclerosis. Curr Neurol Neurosci Rep. 2014; 14(10): 492. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Brahe LK, Astrup A, Larsen LH. Is butyrate the link between diet, intestinal microbiota and obesity-related metabolic diseases? Obes Rev. 2013; 14(12): 950-959. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Brola W, Sobolewski P, Flaga S, Fudala M, Szczuchniak W, Stoinski J, Rosolowska A, Wójcik J, Kapica-Topczewska K, Ryglewicz D. Prevalence and incidence of multiple sclerosis in central Poland, 2010-2014. BMC Neurol. 2016; 16(1): 134.
  11. Corthals A. Multiple sclerosis is not a disease of the immune system. The Quarterly Review of Biology, 2011; 86(4): 287-321. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Cristiano E, Patrucco L, Miguez J, Giunta D, Correale J, Fiol M, Ysrraelit MC Cáceres F, Fernandes Liguori N, Saladino ML, Garcea O, Silva B, Alonso R, Carrá A, Curbelo MC, Martinez A, Steinberg J, Giachello S, Melcom MO, Rojas JI. Increasing prevalence of multiple sclerosis in Buenos Aires, Argentina: Mult Scler Relat Disord. 2016 Sep; 9: 91-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Di Nicolantonio JJ, Lucan SC, O'Keefe JH. The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis. 2016; 58(5): 464-72. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, de Jesus JM, Houston Miller N, Hubbard VS, Lee IM, Lichtenstein AH, Loria CM, Millen BE, Nonas CA, Sacks FM, Smith SC, Svetkey LP, Wadden TA, Yanovski SZ. American Heart Association/ACC Lifestyle Management Guideline, 2013.
  15. Esparza ML, Sasaki S, Kesteloot H. Nutrition, latitude, and multiple sclerosis mortality: an ecologic study. Am J Epidemiol. 1995; 142(7): 733-7. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Esquifino A, Cano P, Jimenez-Ortega V, Fernández Mateos MP, and Cardinali DP. Immune response after experimental allergic encephalomyelitis in rats subjected to calorie restriction: Journal of Neuroinflammation. 2007; 4: 6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Fitzgerald KC, Tyry T, Salter A, Cofield S, Cutter G, Fox R, Marrie RA. Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple sclerosis: Neurology. 2018; 90: e1-1. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Fats and fatty acids in human nutrition: Report of an expert consultation 2008. Rome, Italy: 2010.
  19. Ghadirian P, Jain M, Ducic S, Shatenstein B, Morisset R. Nutritional factors in the aetiology of multiple sclerosis: a case-control study in Montreal, Canada. Int J Epidemiol. 1998 Oct; 27(5): 845-852. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Grytten N, Torkildsen ?, Myhr KM. Time trends in the incidence and prevalence of multiple sclerosis in Norway during eight decades. Acta Neurol Scand. 2015; 132(199): 29-36. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Hadgkiss EJ, Jelinek GA, Weiland TJ, Naresh G Pereira NG, van der Meer DM. The association of diet with quality of life, disability, and relapse rate in an international sample of people with multiple sclerosis. Nutritional Neuroscience. 2015; 18(3): 125-136. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Gul S, Smith D, Thompson RHS, Payling Wright P, Zilkha KJ. Fatty acid composition of phospholipids from platelets and erythrocytes in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1970; 33: 506-510. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Harbidge LS, Layward L, Morris-Downes MM, Dumonde DC, Amor S. The protective effects of omega-6 fatty acids in experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) in relation to transforming growth factor-beta 1 (TGF-b1) up-regulation and increased prostaglandin E2(PGE2) production. Clin Exp Immunol. 2000; 122: 445-452. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Hoare S, Lithander F, van der Mei I, Ponsonby AL, Lucas R; Ausimmune Investigator Group. Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study. Mult Scler. 2015. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Hon GM. Erythrocyte membrane fatty acids in patients with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis. 2009; 15: 759-762. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Hughes D, Keith, AB, Mertin J, Caspary EA. Linoleic acid therapy in severe experimental allergic encephalomyelitis in the guinea-pig: suppression by continuous treatment. Clin. exp. Immunol. 1980; 41: 523-531.
  27. Jelinek G, Hadgkiss EJ, Weiland TJ, Pereira N, Marck CH, van der Meer DM. Association of fish consumption and omega 3 supplementation with quality of life, disability and disease activity in an international cohort of people with multiple sclerosis. International Journal of Neuroscience. 2013; 123(11): 792-801. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Kemenyova P, Siarnik P, Sutovsky S, Blaho A, Turcani P, Kollar B. Impairment of endothelial function in patients with multiple sclerosis. Neuro Endocrinol Lett. 2015; 36(1): 67-71. Přejít na PubMed...
  29. Kira J, Ishizu T, Osoegawa M. Multiple sclerosis in Japan: Nationwide surveys over 30 years. Neurology Asia. 2008; 13: 131-143.
  30. Lauer K. The risk of multiple sclerosis in the U.S.A. in relation to socio-geographic features: a factor-analytic study. J Clin Epidemiol. 1994; 47(1): 43-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Marrie RA, Rudick R, Horwitz R, Cutter G, Tyry T, Campagnolo D, Vollmer T. Vascular comorbidity is associated with more rapid disability progression in multiple sclerosis. Neurology 2010; 74: 1041-1047. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Meester FD, Zibadi S, Watson RR. Modern dietary fat intakes in disease promotion. Book Nutrition and Health. Humana Press. 2010 Chapter Western Diet and Behavior: The Columbus Concept by Wilczyńska-Kwiatek, Agnieszka (et al.). page 77; DOI 10.1007/978-1-60327-571-2.
  33. Mielcarz DW, Kasper LH. The gut microbiome in multiple sclerosis. Curr Treat Options Neurol. 2015 Apr; 17(4): 344.29. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Millar JH, Zilkha KJ, Langman MJ, Wright HP, Smith AD, Belin J, Thompson RH. Double-blind trial of Linoleate Supplementation of the Diet in Multiple Sclerosis. BMJ. 1973; 1: 765-768. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Millen B. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee, Advisory report to the Secretary of Health and Human Services and the Secretary of Agriculture [online]. Available from: <https://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/pdfs/scientific-report-of-the-2015-dietary-guidelines-advisory-committee>.
  36. Mosayebi G, Ghazavi A, Salehi H, Payani MA, Khazaei MR. Effect of sesame oil on the inhibition of experimental autoimmune encephalomyelitis in C57BL/6 Mice: Pakistan J Biol Sci. 2007; 10(11): 1790-1796. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Nordvik I, Myhr KM, Nyland H, Bjerve KS. Effect of dietary advice and n-3 supplementation in newly diagnosed MS patients. Acta Neurol Scand. 2000; 102: 143-149. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Ramirez-Ramirez V, Macias-Islas MA, Ortiz GG, Pacheco-Moises F, Torres-Sanchez ED, Sorto-Gomez TE, Cruz - Ramos JA, Orozco-Avina G, Celis de la Rosa AJ. Efficacy of fish oil on serum of TNF ?, IL-1 ?, and IL-6 oxidative stress markers in multiple sclerosis treated with interferon beta-1b. Oxid Med Cell Longev. 2013. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Riccio P, Rossano R, Larocca M, Trotta V. Anti-inflammatory nutritional intervention in patients with relapsing-remitting and primary-progressive multiple sclerosis: A pilot study. Experimental Biology and Medicine. 2016; 241: 620-635. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Swank RL, Dugan BB. Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. The Lancet. 1990; 336: 37-39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Swank RL, Goodwin JV. Review of MS patient survival on a Swank low saturated fat diet. Nutrition. 2003; 19: 161-162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Timmermas S, Bogie JF, Vanmierlo T, Lütjohann D, Stinissen P, Hellings N. High fat diet exacerbates neuroinflammation in an animal model of multiple sclerosis by activation of the renin angiotensin system. J Neuroimmune Pharmacol. 2014; 9: 209-217. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Torkildsen ?, Wergeland S, Bakke S, Beiske AG. Omega 3 Fatty Acid Treatment in Multiple Sclerosis (OFAMS study). Arch Neurol. 2012; 69(8): 1044-1051. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans.
  45. Van den Hoogen WJ, Laman JD, Hart BA. Modulation of multiple sclerosis and its animal model experimental autoimmune encephalomyelitis by food and gut microbiota. Front. Immunol. 09 2017. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Weinstock-Guttman B, Baier M, Park Y, Feichter J, Lee-Kwen P, Gallagher E, Venkatraman J, Meksawan K, Deinehert S, Pendergast D, Awad AB, Ramanathan M, Munschauer F, Rudick R. Low fat dietary intervention with omega-3 fatty acid supplementation in multiple sclerosis patients. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2005; 73: 397-404. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Weinstock-Guttman B, Zivadinov R, Mahfooz N, Carl E, Drake A, Schneider J, Teter B, Hussein S, Mehta B, Weiskopf M, Durfee J, Bergsland N, Ramanathan M. Serum lipid profiles are associated with disability and MRI outcomes in multiple sclerosis: Journal of Neuroinflammation 2011, 8: 127. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Weinstock-Guttman B, Zivadinov R, Horakova D, Havrdova E. Lipid profiles are associated with lesion formation over 24 months in interferon-? treated patients following the first demyelinating event. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013; 84: 1186-1119. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Yadav V, Marracci G, Kim E, Spain R, Cameron M, Overs S, McDougall J, Lovera J, Bourdette D. Effects of a low fat plant based diet in multiple sclerosis (MS): results of a 1-year long randomised controlled (RC) study (P6.152). Neurology. 2014 - AAN Enterprises. Přejít k původnímu zdroji...
  50. Zhornitsky S, McKay KA, Metz LM, Teunissen CE, Rangachari M. Cholesterol and markers of cholesterol turnover in multiple sclerosis: relationship with disease outcomes. Mult Scler Relat Disord. 2016; 5: 53-65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Neurologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.